Gedetailleerde tijdlijn 1973-2023

1973

Oprichting van het Enschedees Jeugdorkest (EJO) door Lioe Goei en dirigent Frans Rutgers.

1973

Het allereerste concert van het EJO vind plaats in de kerk ’t Trefpunt in Enschede, waar het orkest de “Speelgoedsymfonie” (Haydn / L. Mozart / Angerer) speelt.

1973

In het Bejaardencentrum “Eigen Haard” speelt Annette Hogt (hobo) met het EJO de Rodrigo suite van Handel, en Karon Vogt (fluit) met Yvonne Wigbers (viool) het fluit trio van Haydn. Daarmee zijn zij de eerste solisten die met het EJO spelen.

1975

9 januari: stichtingsakte van EJO.

1975

Enschedees Jeugdorkest werkt aan de musical “Jong geleerd, jong gemusiceerd”, geschreven door Fred Dannenburg, en gecomponeerd door Max van Doorn. De musical is bedoeld om de jeugd vertrouwd te maken met het samen musiceren.

1975-1978

Barok ensemble Alces Consortium is actief binnen de stichting EJO. Dit is een kamerorkest met jeugdmusici opgericht door Frans Rutgers in 1974.

1976

Vertrek Frans Rutgers, opheffing orkest dreigt.

1977

Bestuur grijpt in: nieuwe start met dirigent Henk Fischer.

1978

Rainer Zipperling (cello) en Renė Geesing (cello) soleren met het EJO in het Concert in C voor 2 celli van Vivaldi.

1979-1987

Opbouw symfoniebezetting en verdere uitbouw met dirigent Johan Fischer.

1980

Rita Fischer (zang) en Henk Fischer (hoorn) soleren met het EJO in muziek van Händel.

1981

Erik van der Veen speelt met het EJO het klarinetconcert van Stamitz, en Frank Jagers speelt het hoboconcert van Corelli-Barbirolli.

1982

Optreden in de Antwerpse Dierentuin in het kader van het 84ste zomerfestival.

1983

Eerste lustrum met optreden in het Enschedese Avion. Voor het eerst optreden in zwart en wit.

1983

Mariella den Boef en Leonie Clahsen spelen het met EJO het fluitconcert van Vivaldi.

1984

Start jaarlijks instuderen en uitvoeren van een winter- en zomerrepertoire.

1984

Estrella Lopez en Martha Lopez soleren met het EJO in het dubbelvioolconcert in A van Vivaldi,  Petra de Bruin speelt het pianoconcert van Ditters von Dittersdorf, en Piroska Racz (viool) speelt de romance van Beethoven.

1985

Karina Goei speelt met het EJO het vioolconcert in G van Haydn, en Nicholas Ross speelt het pianoconcert in D van Haydn.

1985

Het EJO speelt in een kerkdienst als koorbegeleiding in de Bethlehemkerk Hengelo.

1987

In een afscheidsconcert van Johan Fischer in januari speelt Henk Fischer het hoornkwintent van Mozart met het EJO. Erik van der Veen en Herman Feil spelen in november met het EJO het klarinetconcert van Franz Krommer, en Heleen Hulst (viool) speelt Légende van Henryk Wieniawski.

1987

Nieuwe lijn in organisatie ingezet door Hans Damen (voorzitter).

1987

Menno van Duuren wordt nieuwe dirigent.

1987-1997

Dankzij inzet van Hans Damen en anderen, krijgt het orkest een groei in kwaliteitsniveau, aantal orkestleden en publieke belangstelling.

1988

Viering derde lustrum met 600 toeschouwers in de Twentse Schouwburg met o.a. een muzikaal totaal theater van delen uit de hiervoor herschreven West Side Story.

1989

Eerste zomerconcert in het Enschedese Muziekcentrum.

1989

Repetities op zaterdagochtend in de Hermandad. Repetitieweekenden in de Houtmaat en in Nutter.

1989

Nicholas Ross speelt met het EJO het 3e pianoconcert van Kabalevski.

1990

In een concert met de muziekschool van Goor speelt het EJO sament met Hanna Kostelijk en Wim van Faassen het “Concert voor 2 trompetten en strijkorkest” van Vivaldi.

1990

Annelies van Duuren soleert met het EJO in het fluitconcert van Carl Stanitz, Irene de Bruin (viool) speelt de “Romance” van Johan Svendsen, en Edwin Kuipers speelt het klarinetconcert van Bernhard Crusell.

1991

Afscheid van Lioe Goei in het Muziekcentrum Enschede met o.a Lila, een aan Peter van Onna verstrekte compositieopdracht.

1991

Marleen de Bruin (viool) soleert met het EJO in de “Légende” van Henryk Wieniawski, en Teije Hylkema (cello) speelt “Kol nidrei” van Max Bruch. 

1992

Tijdens het winterconcert speelt Christine van Rooyen (fluit) de “Fantasie Pastorale Hongroise” van Doppler, en Rutger Relker het hoboconcert van Cimarosa. Marleen de Bruin soleert tijdens het zomerconcert met het EJO in het vioolconcert van Kabalevski en Nynke Hylkema (viool) speelt de “Havanaise” van Saint-Saens.

1992

Dit is het jaar van de eerste tournee in de geschiedenis van het EJO. In de bagage voor de reis naar Engeland zit onder meer een selectie uit de Carmen-suites.

1992

Uitwisseling met het Hofstad Jeugd Orkest, met onder andere een duo optreden.

1993

Het 20-jarig EJO-bestaan wordt in 1993 gevierd met ene grootse show in de Twentse Schouwburg. Voor de pauze staat het ballet ‘Die Puppenfee’ van Josef Bayer op het programma. De balletschool van Sylvie Reckmans verzorgt decor, kostuums en choreografie, de balletleerlingen dansen en het EJO speelt in de orkestbak de steren van de hemel. Na de pauze klinken operaparodieën met gastsolisten Jimmy Hutchinson en Miss Emily Barlaston. De avond wordt afgesloten met een even historische als hilarische uitvoering van ‘Land of Hope and Glory’.

1993

Deelname Jeugdorkestenfestival in Nijmegen. De balans tussen blazers en strijkers werd zeer positief beoordeeld.

1993

Solisten Cathrien van Driel en Marieke Tiessen spelen met het EJO het “Concert voor 2 celli en strijkorkest” van Vivaldi.

1994

Tijdens de winterconcerten speelt Belinda van Riesen het “andante voor fluit en orkest” van Mozart. In de zomerconcerten soleert Maarten Slagmolen met het EJO in het tromboneconcert van Launy Gröndahl en Monique Kamphuis in het hoboconcert van Vincente Bellini.

1995

Uitwisseling met de Junge Filharmonie uit Neuwied. Ook de winterconcerten zijn voortaan in het Muziekcentrum Enschede.

1995

Heleen Hulst (viool) soleert met het orkest in de “Zigeunerweisen” van Pablo de Sarasate en “Meditation uit Thais” van Jules Massenet. Ook speelt Stefan Blaak het 3e pianoconcert van Kabalevski.

1996

Het orkest speelt in een duoconcert samen met Viotta in het Muziekcentrum Enschede.

1996

Vanaf 1 januari gaat het orkest verder als Symfonia Jong Twente.

1996

Symfonia bezoekt tijdens een concertreis Denemarken, en deelt mee aan het Internationaal Jeugdmuziekfestival in Kopenhagen. Tijdens de reis, en vooraf in Enschede, soleert Marleen de Bruin (viool) met de “Capriccio” van Niels Gade.

1996

Bezoek van Chetham’s School of Music uit Manchester.

1997

Tijdens het winterconcert speelt Luite van Zelst het harpconcert van Albrechtsberger samen met Symfonia.

1997

Start van ‘kweekvijver’ Symfonia Junior door Elizabeth Stachowiak en Hans Damen o.l.v. dirigente Anneke Richel. In de eerste jaren speelde Junior meestal in de foyer van het muziekcentrum, bij binnenkomst van het publiek. Pas later kreeg Junior een eigen plek in het programma, op het podium.

1997

Productie van een Symfonia-cd met medewerking Lions Club Enschede.

1997

Dirigent Menno van Duuren opgevolgd door Alexander Geluk. Tijdens het Zomerconcert wordt officieel afscheid genomen van Menno.

1998

Symfonia 25 jaar! Tijdens de winterconcerten, en ook tijdens het pauzeconcert finale Prinses Christina Concours, speelt Meta Kuijvenhoven (viool) “Souvenir d’un lieu cher” van Tsjaikovski. Violist Tjalling Hylkema speelt “Introductie en Rondo Capricciose” van Saint-Saëns, en Frank Uuldriks speelt Immer Kleiner van Schreiner samen met Symfonia tijdens het zomerconcert.

1998

Symfonia doet mee aan het Jeugdorkestenfestival in Valencia.

1999

Een hele reeks solisten spelen met Symfonia tijdens de winterconcerten: Wouter Bakker (piano), Maaike Poorthuis (sopraan), Marielle van de Pol (alt), Erik Vogelzang (hoorn), Gerrit van Faassen (hobo).

2000

Deelname aan het 2e Twents Opera Festival. Ook speelt Symfonia het Concert voor fluit en orkest van Reinecke met solist Mirjam Plas.

2000

2000

Concertante samenvatting van de kinderopera Brundibar door Junior olv Anneke Richel.

2000

Symfonia maakt een “concert trek” naar Polen met muziek van Puccini, Tsjaikovski en meer, met sopraan Maaike Poorthuis.

2001

Myrte de Kok (viool) soleert met Symfonia tijdens de winterconcerten in het 1e vioolconcert van Max Bruch. Als afsluiting van het concert speelt Symfonia Junior samen met Symfonia Jong Twente het laatste deel uit de 2e “Arlesienne” suite van Bizet.

2001

2001

Symfonia speelt in de orkestbak van de Twentse Schouwburg in een speciaal project “Bastien et Bastienne”.

2001

Anke Lefferts nieuwe dirigente Symfonia Junior.

2002

2002

Een geheel Engels programma tijdens het winterconcert met veel solisten, o.a. Lineke Woelders (viool), Inneke Mulder en Hanneke Steen (klarinet) , Jaap Hazewinkel (slagwerk) en Carin Nelson (cello).

2002

Voorzitter Hans Damen krijgt een Koninklijke onderscheiding voor zijn inzet. Het lintje wordt overhandigd door wethouder Eric Helder tijdens het zomerconcert.

2002

2002

Symfonia speelt in het kader van het Enschedese Muziek Festival (EMF) een zomerconcert met Russisch programma mmv  Gregor Stachowiak en andere solisten.

2002

2002

Muzikale opening van de Bijenkorf in Enschede door Junior.

2003

Joske van Gils speelt met Symfonia het fagotconcert in f van Von Weber.

2003

2003

Concertreis naar Florence, Montecatini en Assisie.

2004

Stranden van de fusie. Symfonia moet alleen verder zonder steun van de muziekscholen.

2004

2004

Denise Leusink speelt met Symfonia het 3e pianoconcert van Beethoven, en Cécile Gouder de Beauregard speelt de Poème van Chausson. Ook staat Symfonia Junior een keer samen met Symfonia Jong Twente  op het podium!

2005

Een nieuwe website wordt online gezet.

2005

Joris Kemps volgt Hans Damen op als voorzitter.

2005

2005

Symfonia speelt met Masha Galperina het pianoconcert van Kabalevski, en met Johanneke Haverkate de Romance van Svendsen.

2006

2006

In Enschede, en op reis in Tsjechië, soleert eigen lid Johanneke Haverkate met het vioolconcert van Bruch.

2007

2007

Een bijzondere concertprogrammering met het Winterconcert, want het programma is geheel gewijd aan solisten van eigen orkest. Tseroeja van den Bos (viool), Emma van Schoonhoven (viool), Frans van Schoonhoven (viool), Christiaan Vogel (fagot) en Marco Leoné (fluit) soleren.

2007

2007

Tijdens de zomerconcerten speelt Symfonia samen met Suzanne van Duuren het Celloconcert van Lalo.

2008

2008

Opnieuw een programma met eigen solisten: Simon Velthuis (cello), Emma van Schoonhoven (viool), Leon Samson (klarinet) en Arthur Samson (slagwerk) soleren tijdens de winterconcerten.

2008

2008

Concertreis naar Polen. In Krakau soleert Steven Bourne in het Celloconcert van Elgar.

2008

2008

Symfonia wint de halve finale van het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten (NCvJ) in Zutphen. In het repertoire een première van een nieuw muziekstuk “Dances of Nature” gecomponeerd door ons eigen lid Iris Tjoonk.

2009

2009

Tijdens het winterconcert speelt Freddy Gaasbeek (ook bekend als Freddy Golden) met Junior zijn eigen muziekstuk “Nur So, fuer Lonneke” op de zither, opgedragen aan zijn kleindochter in het orkest.

2009

2009

Symfonia reist af naar De Doelen in Rotterdam om te spelen in de finale van het NCvJ. Uiteindelijk winnen we niet.

2010

2010

In een samenwerking met Twents Jeugd Symfonieorkest en diverse andere partners in het Nationaal Muziekkwartier wordt op 23 januari het project “Super Symphonic Twente” uitgevoerd. De dag begon met groepsrepetities onder leiding van leden van het Orkest van het Oosten. Later op de dag werden de orkesten samengevoegd bij een groot optreden in het Muziekcentrum.

2010

Het eerder genoemde projectorkest “Super Symphonic Twente” treed éenmalig op in een door het Nationaal Muziekkwartier geïnitieerd benefietconcert ten behoeve van de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Het concert vind plaats in de evenementenhal van Go Planet in Enschede.

2010

2010

Eigen lid Masha Galperina soleert in het 2e pianoconcert van Rachmaninov met Symfonia Jong Twente. Marthe Olthuis speelt pianoconcert in D van Haydn met Symfonia Junior.

2010

2010

Symfonia Jong Twente wint met de kwalificatie ‘excellent success’ het wereldwijde summa cum laude concours in Wenen, en mag spelen in het beroemde Musikverein.

2011

2011

Tijdens de winterconcerten en zomerconcerten soleren Aniek Schuitemaker (klarinet), Emma van Schoonhoven (viool) en Charlotte Basalo-Vázquez (viool) op het podium.

2011

2011

Leden van Symfonia werken mee aan de videoclip “Over de IJssel” in Zwolle.

2012

2012

Door een samenwerking met het Montferland Cultuurfonds speelt Symfonia samen met topviolist Razvan Stoica het Vioolconcert van Sibelius.

2012

2012

Symfonia speelt met harpist Beate Loonstra, violist Charlotte Bazalo-Vázquez en hoboiste Judith Graef.

2013

2013

Symfonia Junior speelt Bastien en Bastienne, onder leiding van Anke Lefferts met solisten Sarah Brouwers, Tobias Klomp, Grzegorz Stachowiak. Michel Xie soleert met Symfonia in het 3e Pianoconcert van Kabalevski.

2013

2013

Symfonia reist af naar Spanje voor een reeks concerten. Ze verblijven als uitwisseling bij gastgezinnen van Fusió Música in het plaatsje Sant Cugat, vlak bij Barcelona.

2014

2014

Thomas Dulfer (fagot) speelt samen met Symfonia het Fagotconcert van Von Weber.

2014

2014

Het Spaanse jeugdorkest Fusió Música reist als uitwisseling af naar Enschede en verblijft bij gastgezinnen van Symfonia Jong Twente. Aan het einde van de reis spelen beide orkesten samen in de Verrijzeniskerk.

2015

2015

Elizabeth Stachowiak krijgt een koninklijke onderscheiding tijdens het Zomerconcert.

2015

2015

Chloë Elsenaar soleert op viool in de Romance van Johan Svendsen tijdens het zomerconcert. Symfonia speelt romantiek en filmmuziek.

2015

2015

Een samenwerking met Introdans geeft Symfonia de kans om in de orkestbak te mogen spelen tijdens een balletvoorstelling in Arnhem en Apeldoorn.

2015

2015

Symfonia organiseert een Basdag “Back to Bass” in Enschede. Samen met docenten en andere professionals zet het de contrabas in de spotlights.

2015

2015

Concertreis naar Tsjechie. Symfonia geeft twee mooie concerten in Praag en één in het beroemde kuuroord Marienbad.

2015

2015

Symfonia begeleidt met een klein ensemble van blazers de opening van het Koningsplein in Enschede.

2015

Een gloednieuwe website van symfonia gaat online, deze is geheel gemoderniseerd en toekomstbestendig. Het bestuur kan nu makkelijker de website zelf beheren. 

2016

2016

Symfonia speelt met Edgar Drascovic (cello) en Esther Meershoek (viool). Ook soleren Machiel Haverman, Hidde van Deemter, Marije Huberts, Ruben Wartena allen op de klarinet.

2016

2016

Martine Veldhuis soleert in Melodie van Tsjaikovski en Hee Katie van Hubay samen met Symfonia. 

2017

2017

Symfonia speelt opnieuw een gloednieuw stuk van Iris Tjoonk “De Historia Mundi”. Ook soleert Duco Akkerman (trompet) en Violinde den Breeijen en Bram Leemeijer (hoorn). 

2017

2017

Dankzij donaties en veel sparen schaft Symfonia een nieuw set slagwerk aan, waaronder 4 pauken, bekkens, grote trom, kleine trom, glockenspiel, tamtam, en meer.

2017

2017

Concertreis naar Polen. Er werden concerten gegeven in Krynica. Er zijn van dit concert zelfs opnames gemaakt voor de lokale TV.

2017

2017

Orkest van het Oosten (nu Phion) organiseert ism Symfonia een vriendenconcert. Deel van het concert spelen beide orkesten samen.

2018

2018

Tijdens de winterconcerten een samenwerking met Symfonia Junior en Vooropleiding Theaterdans, Talentenklas Kaliber en het CBS schoolkoor. Bij Symfonia Jong Twente soleren Benjamin Hondorp (trombone), Isabel Gerritsen (fluit) en Dirk Overbeek (accordeon).

2018

2018

Door geplande afwezigheid van Alexander Geluk wordt tijdelijk een vervangende dirigent gevonden. Stijn Berkouwer blijkt een uitstekende en stimulerende stand-in. Symfonia speelt samen met Carla Leurs (concertmeester OvhO) het vioolconcert van Bruch. Bij junior zingt Arianna Meola The Sound of Music.

2018

2018

Samen met Twents Jeugd Symfonieorkest, JSO de Vuurvogel, Britten Jeugd Strijkorkest, wordt een jeugdorkestendag georganiseerd in Enschede.

2019

2019

Job Huiskamp (cello), Sara van de Brink (harp), en onze ‘eigen’ Liselotte Nijhof (viool) soleren bij Symfonia Jong Twente tijdens de winterconcerten. Nardi Thonen komt speciaal om met Junior de beroemde Olympia’s Aria van Offenbach te zingen. 

2019

2019

Succesvolle uitvoering van La bohème samen met de Nederlandse Reisopera, in het Muziekcentrum Enschede.

2019

2019

Symfonia reist af naar Italië met muziek van La bohème en solisten van de Nederlandse Reisopera. De reis is mede mogelijk gemaakt door een crowdfundactie.

2020

2020

Symfonia voert samen met Wibi Soerjadi het 2e Pianoconcert van Rachmaninov uit.

2020

2020

Na een periode van lockdown door het coronavirus speelt Symfonia in aparte ensembles twee concerten achter elkaar uit, netjes op afstand, maar toch zeer verbindend. Solisten Nicolien Boekhoudt (hobo) en Liselotte Nijhof (viool) spelen. 

2021

2021

Na sporadisch toch te hebben gerepeteerd door het coronavirus, speelt Symfonia in de zomer weer na lange tijd in het Muziekcentrum Enschede. Karleen Oonk (fluit) soleert met het orkest. 

2022

2022

Door een volgende golf van corona besmettingen wordt een verkort concert gegeven in de Ontmoetingskerk Enschede. Emma Holtman (fluit) soleert met Symfonia in de Fantasie Pastorale Hongroise van Doppler.

2022

2022

Symfonia organiseert samen met Wilhelmina Glanerbrug een Jeugdmuziekdag. De dag begint met workshops door professionele muzikanten. Onder leiding van verschillende dirigenten, en samen met deelnemers spelen ze dan in het Muziekcentrum. Het geheel werd gepresenteerd door Dominic Seldis. 

2022

2022

In het zomerconcert vol met filmmuziek soleert Hendrik Kemper in muziek van The Godfather. Ook speelt Job Huiskamp het Celloconcert van Elgar. 

2023

2023

Symfonia Junior bestaat 25 jaar! Het winterconcert was geheel gewijd aan Junior. Vervolgens spelen beide orkesten nog eens samen op het podium!

2023

2023

2023: Symfonia 50 jaar!