In memoriam: ‘Meneer’ Hans Damen

Gisteren bereikte ons het vreselijke bericht dat ”meneer” Hans Damen afgelopen zaterdagnacht is overleden. Met veel dankbaarheid kijken wij terug op wat hij allemaal betekend heeft voor ons orkest. Als laatste blijk van dank zal een afvaardiging van Symfonia o.l.v. Alexander Geluk tijdens de afscheidsviering ”Crisantemi” van Puccini ten gehore brengen.

In memoriam
‘Meneer’ Hans Damen

Als vader van drie kinderen in het orkest raakte Hans betrokken bij het Enschedees Jeugdorkest. In 1987 trad Hans aan als voorzitter van dit veelbelovende orkest. Het is aan hem te danken dat dit orkest uitgroeide tot een volwaardig symfonie orkest. Hij pakte de ledenwerving systematisch op en trok Menno van Duuren aan als dirigent. Hierdoor steeg zowel het ledenaantal als het kwaliteitsniveau aanzienlijk.

In 1996 werd de naam van het orkest gewijzigd in Symfonia Jong Twente. Hiermee werd uiting gegeven aan de belangrijke rol van  het orkest in Twente en de grensregio. “Het vestigen van een goede naam, een vaste plek is de functie van Symfonia in de muzikale infrastructuur van Twente”, zoals Hans het zelf formuleerde. Hij heeft de jaarlijkse Symfoniaprijs voor een Prinses Christina Concours winnaar ingesteld. Na 18 jaar als voorzitter gaf hij het stokje over, maar bleef hij nog jaren als vicevoorzitter nauw betrokken bij het orkest. Hij was er iedere vrijdag, ook bij de  repetitie van Symfonia junior, het instaporkest dat hij in 1997 mede oprichtte. Voor ieder lid had hij wel een stimulerende opmerking.  Samen met zijn echtgenote Maartje was hij een trouw bezoeker van de jaarlijkse concertenreeksen van “zijn” Symfonia. Zijn waardige uitstraling maakte dat hij voor velen ‘meneer’ Damen is gebleven.

Zijn opvatting over Symfonia Jong Twente: “geen ander gezelschap is zo boeiend, leergierig, enthousiast, flexibel en dynamisch en laat zich zo tot letterlijk ongehoorde prestaties verleiden.”

Hoogtepunten tijdens zijn (vice)voorzitterschap:

  • 1988 en 1993: lustrumvieringen
  • Sinds 1992: diverse concertreizen
  • 1997: oprichting Symfonia junior
  • 1997: eerste CD uitgave
  • 2000: uitvoering van kinderopera Brundibar
  • 2008/2009: deelname Nationaal Concours voor jeugdorkesten
  • 2010: Symfonia Jong Twente wint met de kwalificatie ‘excellent success’ het wereldwijde  summa cum laude concours in Wenen

Onderstaan een video gemaakt ter gelegenheid van zijn afscheid van de stichting in 2015.